Maak kennis met Wannes ‘progressie en discipline zijn het belangrijkste’

Ik ben Wannes Van der Hoeven 18 jaar en ik studeer Lichaam en sport. Ik ben gespecialiseerd om jongere groepen snel en efficiënt progressie te laten maken. Het werken met spelers vind ik sowieso heel leuk. En als je dan elke week de progressie ziet die ze maken is dat zalig.

Wat zou je graag over jezelf vertellen?

Naast dat ik LION Academy trainer ben voetbal ik zelf ook eerste ploeg/belofte van SC Duffel. Daarnaast ben ik ook U10A trainer bij Duffel.

De passie die ik in het training geven steek word mooi omgevormd tot positieve energie naar de spelers toe. Want bij jonge voetballers merk je dat ze enorm veel van de trainer overnemen. Dus als je heel veel enthousiasme en passie er in legt ga je het ook terug zien op het voetbalveld. Dit probeer ik dan ook over te brengen tijdens de trainingen die ik geef.

Waarom ik ook bij LION ben gestart? LION Academy sprak me onmiddellijk aan want het is een jonge organisatie die zich inzet voor elke doelgroep. Het doel bij ons is progressie en de aangename beleving bij elke speler over te brengen. En het is dan ook leuk om te zien dat jonge spelers snel vordering kunnen maken en de lessen kunnen gebruiken buiten het voetbal, lessen zoals discipline, jezelf focussen op een onderwerp en nog zo veel meer.

Als je 1 tip kunt geven, welke zou dat zijn?

De tip die aan elke jonge speler wil meegeven is, samen winnen en samen verliezen. Het belangrijkste bij voetbal is het groepsverband. Als dat er niet is kan je wel meer doelpunten behalen maar nooit echt winnen. Omgekeerd geld dit ook je kan minder doelpunten behalen maar als er een goed groepsverband is zal je nooit echt verliezen.

Hoe ben jij als trainer?

Ik vind persoonlijk het jeugdvoetbal het belangrijkste wat er is. Daar leren de spelers discipline, structuur, omgaan met winnen en verliezen,… Er zijn zoveel aspecten die belangrijk zijn de dag van vandaag en voor vele spelertjes ben je een voorbeeld. Dat geeft ook wel een super leuk gevoel als ze naar je opkijken. Maar beleving en progressie moet zeker in de trainingen zitten.

Ik hamer ook heel erg door op regels. Wat ik vraag wil ik zien. Anders kan je ze evengoed hun ding laten doen. De kleedkamer is daarom even belangrijk als het veld. Volgens mij worden de meeste fouten gemaakt bij de eerste taak van de trainer. Want in de eerste plaats ben je een begeleider/ opvoeder. Respect en discipline staan heel hoog aangeschreven hierbij. Zorg dan ook dat deze aspecten wederzijds zijn voor, tijdens en na elke training. Ik zie soms dat trainers de discipline niet teruggeven, dit kan op zo veel manieren, zoals op tijd starten, alles tegoei voorbereiden. Het zorgt er ook voor dat ik eerst elk aspect geef voordat ik het verwacht van spelers.

Het is dan ook mijn doel om hogerop te geraken als trainer, maar alles op zijn tijd. Ik zou nooit te overhaast beslissingen willen maken. LION helpt mij ook enorm om mij te ontwikkelen als trainer.

Naar wie kijk je op?

Pep Guardiola is mijn idool als trainer. Hij heeft een speelstijl waar ik ook heel veel stukjes van hanteer. De passie die hij in het spel en naar zijn spelers doorgeeft is geweldig. Ik probeer dan ook met dezelfde soort passie trainingen te geven. En probeer mijn eigen versie te maken van de speelstijl die hij anderen aanleert. Mijn voetbalvisie als trainer is hoge druk zetten op de tegenstander zijn helft en snelle balverovering. Dan kan je direct de flanken aanspelen en een tegenaanval produceren. Of je kan op balbezit spelen en voetballen een gaatje tussen de linies zoeken.

Leave a comment

Schrijf je in en win een personal training!

Contact

Hoveniersstraat 34 A
2840 Rumst
KBO nummer: 0795.982.691
IBAN: BE10 7310 5577 7904
BTW Nr: BE0795.982.691

Info@lionacademy.be
+32 (0)465 00 84 07